Do roku 2014 s vyrovnaným a rozvojovým rozpočtom

16.12.2013 Liptovský Mikuláš

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Mestské zastupiteľstvo v Liptovskom Mikuláši vo štvrtok 12. decembra schválilo rozpočet mesta na rok 2014. Po započítaní finančných operácií je vyrovnaný na strane príjmov ako aj výdavkov. Mesto bude hospodáriť so sumou viac ako 23 mil. eur.
Návrh rozpočtu mesta vychádza z očakávaného vývoja príjmov v roku 2014. Hlavným zdrojom bežných finančných prostriedkov budú dane, ktoré tvoria zhruba 61 percent. Príjmy zo štátneho rozpočtu na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy pre obce sa predpokladajú na úrovni plnenia roka 2013 s výnimkou dotácie na školstvo, kde je nárast o asi 4 percentá. „Pri návrhu rozpočtu sme brali do úvahy len príjmy, ktoré mesto môže reálne dosiahnuť,“ uviedla Jana Mikušiaková, vedúca oddelenia ekonomiky Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.
V oblastí miestnych daní a poplatkov plánuje mikulášska radnica vyzbierať takmer 3,8 mil. eur, čo je viac zhruba o stotisíc eur ako v upravenom rozpočte z roku 2013. „Viac peňazí pôjde do správy a údržby miestnych komunikácií, športu, kultúry a výšku finančných prostriedkov sme zvýšili aj pre sociálnu oblasť,“ uviedol primátor mesta Alexander Slafkovský.

Investície do rozvoja mesta
V rezervnom fonde sa mestu podarilo ušetriť viac ako 600-tisíc eur, z toho pol milióna chce v budúcom roku investovať do protipovodňových opatrení, kompostárne v mestskej časti Okoličné, nových parkovacích plôch na sídlisku Podbreziny, dobudovania cyklochodníka na Nábreží či verejného osvetlenia v niektorých častiach mesta.
Ďalšie investície v celkovej výške 3,8 mil. eur chce radnica realizovať spoločne s úvermi zo Štátneho fondu rozvoja bývania, dotácie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, európskych fondov či predaja majetku.


Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
 

Vyberte región